Spring naar inhoud

Braziliaanse koorts

juni 7, 2013

koortsJournalistiek is vooral veel wachten. Gisteravond tijdens mijn avonddienst bij Omroep Flevoland was het weer eens zover. Collega’s waren op pad en het zou nog wel even duren voordat ze terug naar de basis kwamen. Dus had ik even de tijd om te luisteren naar het boeiende verhaal van Arjan van Westen. Hij is freelance-journalist en doet bij ons met een zekere regelmaat eindredactie. Aimabele vent, geestig en gedreven. Samen met zijn vrouw is Arjan bezig met het project ‘Braziliaanse koorts’. Ik zou nu kunnen proberen een feitelijke weergave van dat gesprek op te tikken, maar ik ben nog een beetje gaar en op de site http://www.braziliaansekoorts.nl staat perfect beschreven waar het om draait. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! Lees aub onderstaande tekst, daarna meld ik mij weer.

‘De Braziliaanse Koortsen’, zo noemden de Zeeuwen destijds de mogelijkheid om een toekomst in Brazilië op te bouwen. Arme landarbeiders te Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en Zuid-Beveland droomden van eigen grondbezit in het onbekende en verre Brazilië. Veelal ongeletterde landarbeiders werden in cafés geronseld en gingen met vrouw en kinderen via de haven van Antwerpen naar Brazilië. Daar wachtte een bikkelhard bestaan: grondbezit bleek een leugen en de beloofde comfortabele woning was niet meer dan een paar boomstammen met een dak van palmbladeren. Geld om terug te keren naar Zeeland hadden deze mensen uiteraard niet. Dat verklaart waarom er nu in Brazilië families zijn met namen als Boone, Laurett, Heule, Van Schaffel, Smoor, Louwers en Den Hollander. Vandaag de dag spreekt nog slechts een handjevol nazaten van deze pioniers Zeeuws.

Het thuisfront vergat de landverhuizers al snel en in Brazilië kregen de Zeeuwse families naast armoede ook te maken met discriminatie. De documentaire Braziliaanse Koorts moet duidelijk maken waarom de Zeeuwen vertrokken. De film zal ook laten zien onder welke omstandigheden ze in de tropen een nieuw bestaan opbouwden en hoe de ‘vergeten Zeeuwen’ uiteindelijk door Nederland werden herontdekt. Tot slot moet Braziliaanse Koorts een beeld geven over wat er ruim 150 later nog over is van deze Zeeuwse gemeenschap.

Als dit geen uniek stukje geschiedschrijving is, weet ik het niet meer! Ik hing gisteravond aan de lippen van mijn sympathieke collega, die staat te popelen om een schitterende documentaire te maken over een vergeten groep Zeeuwse arbeiders. Daar is uiteraard geld voor nodig en dus wordt er aan crowdfunding gedaan. Je kunt op verschillende levels instappen. Ik doe mee, jij ook?

One Comment leave one →
  1. leoschouwenaar permalink
    juni 7, 2013 8:17 am

    Ik heb de koorts-DVD alvast virtueel gegeven voor de verjaardag van mijn Zeeuwse vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: